Varför man bör styrketräna
En svag muskulatur innebär risker, inte bara när vi blir äldre. Balansen blir automatiskt sämre om muskelmassan inte är i form. Om balansen är sämre så faller vi lättare. Och en försvagad muskelmassa gör att vi inte kan parera fallet så bra och vi faller mer handlöst. När vi väl har fallit så är skelettets hållfasthet sämre om vi inte har starka muskler.
Styrketräning gör så att bentätheten ökar i och med draget som uppkommer från musklernas arbete i dess ursprung och fäste mot skelettet. Även senor och bindväv nybildas, stärks och blir mer flexibla.
När vi väl har fått en fraktur i skelettet, så behövs vår muskelmassa för att stötta läkningen. Kroppen använder muskulaturen som en aminosyrareserv, där den kan bryta ned muskelprotein och därifrån plocka byggstenar som behövs för att läka och laga delar på olika platser där det behövs i kroppen.
Att förlora muskelmassa innebär att vi förlorar mitokondrier. Dessa cellorganeller, som finns inuti cellerna, är de som omvandlar maten vi äter till en energiform som cellerna kan använda. Det betyder att mindre muskler automatiskt innebär färre mitokondrier, och därmed mindre energi till hela individen. Då blir i trötta, rör oss ännu mindre och de kalorier vi äter lagras då istället i fettvävnaden. Om du tar hand om dina muskler så tar du även hand om dina energigivande mitokondrier. Och därmed skyddar du hela kroppen mot alla former av ämnesomsättningsjukdomar, så kallade metabola sjukdomar. Dessutom möjliggör du en mer aktiv vardag när känner dig pigg eftersom du har mer energi.
Börja därför styrketräna så tidigt som möjligt i livet. Ju tidigare du börjar desto bättre, men det är aldrig för sent. Även om man aldrig har tränat musklerna tidigare i livet, så har man ändå en stor fördel av det framöver.
Skelettmuskulaturen är dessutom ett endokrint organ. Det betyder att musklerna genom sitt arbete bildar hormonliknande substanser. Dessa substanser benämns myokiner.
Myokinerna far runt mellan olika organ i kroppen och talar om vad som sker här eller där, eller talar om vad som ska ske någon annanstans i kroppen.
De utgör ett brett nätverk för att reglera funktionen både i musklerna och hos avlägsna organ som hjärta, hjärna, bukspottkörtel med flera.
De deltar i reparationer och underhåll av kroppsfunktionerna inklusive immunsystemet.
Många av myokinerna som produceras av skelttmuskulaturen är beroende av sammandragningen, kontraktionen, som musklerna kan utföra.
Därför leder fysisk inaktivitet troligen till ett förändrat myokinsvar, vilket kan förklara sambandet mellan ett stillasittande beteende och många kroniska sjukdomar som drabbar oss när vi blir äldre eftersom vi oftast då är mycket mer stilla.