Motion eller Träning
Det är finns en tydlig skillnad mellan motion och träning.
Motion är att aktivera kroppen utan att ha en plan eller ett mål som ligger längre fram i tiden. Motion utförs för stunden och har effekt för stunden och kort därefter. Det kan kännas ganska ansträngande när man gör den, men så länge det inte finns en planering för hur motionen skall vidareutvecklas framöver, så kallas det ändå för motion.
Känslan i kroppen efter ett motionspass är alltid bra. Man har svettats, ansträngts sig och haft kul. Ofta har man motionerat med kompisar eller “luftat hjärnan” i ett joggingspår. Efter motionspasset känner man sig avslappnad och glad av de hormoner motionen har bidragit till att släppa ut i blodet.
Exempel på motion är att vara med på gruppträningar, jogga och cykla till jobb eller skola. Andra exempel på motion är bollsporter på motionsnivå och att simma motionssim. Nivån på ansträngningen är samma varje gång man motionerar och det finns inte någon plan för att motionen ska trappas upp med tiden. Kom ihåg att motion även kan vara trädgårdsskötsel och att bära hem tunga matkassar. Graden av ansträngning som en aktivitet, upplevs olika för olika personer.
När man är ung fungerar alla biologiska processer i kroppen som sköter läkning och cellförnyelse mycket effektivare än när man är äldre. Motion pressar inte kroppen till att bli starkare, men det behövs inte som ung heller, eftersom unga håller sig friska och starka nästan av sig själva ändå.
En ung person behöver alltså inte anstränga sig så mycket för att fortsätta att ha hälsan, men det behöver däremot vi som är lite äldre göra.
Träning gör man för att man vill uppnå ett resultat eller för att man vill nå ett mål. Till exempel att delta i ett lopp eller en tävling. Då är målet att kunna få ett så bra resultat som möjligt i loppet eller tävlingen. Ett annat mål kan vara att orka springa en viss sträcka på en viss tid eller att orka lyfta en viss vikt. Man kan också ha som mål att klara av en krävande strapats, eller att komma tillbaka till normal styrka och rörelse efter ett benbrott eller annan skada (rehabiliteringsträning). Ett viktigt mål för alla äldre personer, kvinnor i synnerhet, är att bygga upp en stark muskelmassa.
För att nå alla mål, oavsett vilket det är, behövs en bra planering för hur träningen ska läggas upp. Om man inte planerar träningen så missar man oftast målet. Träning som planeras och utförs på rätt sätt tvingar fram en anpassning hos kroppen så att den är bättre förberedd inför nästa träningspass. Perioderna mellan träningspassen, då kroppen återhämtar och bygger upp sig, är precis lika viktiga som själva träningen om man vill få bra resultat. Det sker en progressiv uppbyggnad av träningen under tiden fram till tävlingen, loppet eller den tidsgräns som man har satt upp.
Den fysiska aktiviteten som träning innebär har alltså ett mer långsiktigt syfte än vad motion har. Effekterna av träningen ackumuleras, vilket inte sker med motion på samma sätt.
Träning är kortvarig, väl kontrollerad och återkommande för att fungera. För mycket eller för hård träning kan istället leda till sådana skador som gör att man måste dra sig tillbaka eller göra en paus på något sätt.
I samband med att man ökar sin träning är det viktigt att öka intaget av protein. Protein är byggstenar till det mesta i kroppen, bland annat musklerna. Utan protein, inget muskelbygge, och extra viktigt är det för äldre personer i allmänhet (40+) och för kvinnor i synnerhet. Det har att göra med att kvinnors östrogen är ett uppbyggande hormon, och det sjunker väsentligt i samband med klimakteriet. Efter klimakteriet har vi 5-10% kvar av det östrogen vi hade som 25-åringar.