Näring
Ordet näring är ett samlingsbegrepp som innefattar alla de näringsämnen som bör ingå i en bra kost för att vi ska ha en chans att nå våra hälsomål. Näringsämnena brukar delas in i makronutrienter och mikronutrienter.
Makronutrienter är kolhydrater, fetter och proteiner. De ger kroppen energi och är byggstenar till alla fysiologiska funktioner i kroppen.
Dessa funktioner är till exempel att de bygger upp alla vår cellers membraner, de reparerar trasiga vävnader, de reglerar våra hormoner, ser till att nervsystemet fungerar normalt, de hjälper oss att ta upp vitaminer, de bygger ihop enzymer och hormoner, och de isolerar samt skyddar våra inre organ mot trauma. Dessutom spelar de en roll i regleringen av mättnad och aptit, som i sin tur påverkar hur och vad vi äter. Det har betydelse för vår energibalans, det vill säga huruvida vi ökar vår fettvävnad eller inte.
Alla tre makronutrienter är viktiga att äta lämpliga mängder av för att vi ska kunna hålla oss friska, starka och energiska på lång sikt!
Kroppen behöver också mikronutrienter, det vill säga vitaminer och mineraler.
En del av vitaminerna och mineralerna är helt avgörande att ha i rätt mängd för att vi ska överleva och må bra. De hjälper till när kroppen bildar hormoner och signalsubstanser och de hjälper till att reglera de kemiska reaktionerna i kroppen:
Vitaminerna C, D och mineralet zink är viktiga för ett starkt immunförsvar. De hjälper till att bekämpa infektioner och sjukdomar genom att stödja olika immunfunktioner.
B-vitaminerna är viktiga för nervsystemets funktion.
Vitamin K är nödvändig för blodets koagulering.
Magnesium är viktigt för muskelkontraktion och avslappning, inklusive hjärtmuskelns funktion. Den är också involverad i signalöverföring vilket är viktigt för att nervsystemet ska fungera. Magnesium kan också hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten och reglera blodsockernivåerna.
Om man tar D-vitamin som tillskott är det viktigt att samtidigt ta vitamin K2. Bägge dessa är viktiga för ben- och tandhälsan på så sätt att vitamin D hjälper till att absorbera kalcium från kosten och K2 ser till att detta kalcium kommer till rätt ställe, det vill säga till skelett och tänder istället för att kalcium deponeras i mjuka vävnader och blodkärl.
Med tanke på att våra jordar inte är lika näringsrika som förr och med den industrialiseringen av både kött- och växtproduktion som dominerar, så är inte heller våra livsmedel lika näringsrika som vi tror längre. Näringen som våra livsmedel innehåller kommer ju från jorden, så maten som både vi och djuren äter är bara så näringsrik som jordarna den odlas på är.
Därför kan det vara bra att äta ekologiska produkter. De har producerats med hjälp av naturliga gödningsmetoder och giftfritt. Välj om möjligt kött och fisk som antingen har levt i det vilda eller har vuxit upp på ett naturligt sätt, fått äta det foder som deras art är utvecklat att äta, samt att de är fria från antibiotika.
En god idé är att köpa ett fullt blodmarkörstest från någon av de webb-baserade företag som erbjuder det. Då kan du se om du eventuellt behöver komplettera din kost med något kosttillskott.